טיפול באכילה כפייתית

הפרעות אכילה - אנורקסיה ובולמיה הן לא דרך חיים אלא הפרעות שהופכות למחלה

לשיחת ייעוץ איתי השאירו פרטים:

לא צריך להמשיך לסבול - אפשר לטפל בהפרעות האכילה ולהתגבר על הבעיה.

אכילה כפייתית מה זה?

תסמונת אכילה כפייתית (Binge Eating Disorder – BED) הינה הפרעת אכילה שכיחה למדי, אשר נפוצה במיוחד בקרב נשים, אך קיימת גם אצל לא מעט גברים. למעשה, מעל שלושה אחוזים מהאוכלוסיה סובלים מאכילת יתר כפייתית.

מהם התסמינים של אכילה כפייתית?

כדי לאבחן הפרעת אכילה כפייתית, יש לשים לב לדברים הבאים :  הסובלים מאכילה כפייתית נוטים לאכול בכמות שחורגת מצרכיהם הבסיסיים. הם מזינים את עצמם גם כאשר אינם חשים כל רעב או לאחר שכבר התמלאו, לרוב במהירות גדולה ובחטף, ולעתים קרובות ימצאו את עצמם אוכלים בהיחבא כאשר הם רוכנים בעמידה מעל הכיור, או מחביאים מזונות במקומות שונים. לעומת זאת, הפרעת אכילה כפייתית כללית עשויה להתבטא בסדרת רגשות כגון עלבון מהגוף, דאגה למשקל ולמראה, ורגשות של אי-נוחות בגוף. היא עשויה להפוך למסוכנת כאשר היא מקשה על פעילות חיי היום-יום ועל רגשות השפעה על העצמה ועל מערכת היחסים.

מהם התסמינים של אכילה כפייתית רגשית?

אכילה כפייתית רגשית מתבטאת במגוון תסמינים של הפרעות אכילה  שיכולים לכלול קשיים בהתמודדות עם רגשות, יכולת רדיפה אחר רגשות מסוימים דרך אוכל, ותחושה של אי-יכולת לשלוט בצריכת המזון בצורה רגועה. תחושת העצבות, פחד, פיצוי לאהבה או רגשות של אי-נוחות עלולים להוביל לאכילה בלתי רגילה או דרכים מופקעות להתמודדות עם הרגשות. המדרג הרגשי נע בין לצורך עזרה לשליטה על הרגשות והאכילה, וכל אחד מן התסמינים הללו עשוי להתבטא בצורה משתנה לפי הסיטואציה הרגשית והתפקיד שהאכילה משמשת בהתמודדות עם הרגשות הללו.

מה ההבדל בין בולימיה לאכילה כפייתית?

הן בולימיה והן הפרעת אכילה כפייתית מבוססות על התקף של אכילה מוגזמת, המלווה ברגשות של בושה, חרדה, דיכאון ואשמה, אך בניגוד לסובלים מבולימיה – אשר בתום האכילה מבצעים טקס של ״טיהור״ המנקה אותם מתחושות האשם והדחיה ומתבטא בהקאה – אכלנים כפייתיים אינם מתרוקנים, ועל כן חשים משוללי שליטה בכל הקשור להרגלי האכילה שלהם.

בעברי סבלתי מהפרעות אכילה הבראתי והפכתי למאמנת לטיפול בהפרעות אכילה, כאחת שסבלה מהפרעת אכילה אני מודעת היטב לחשיבות של הפגנת רגישות אל מול תחושות האשם, הדיכאונות והחרדות שתוקפים תדיר את החולים, וחשוב לי לתת מענה עוטף ומכיל במיוחד. אני מציבה בפני מטופלי שאלות חשובות, כמו – מתי איבדו את המשמעות לחיים? מתי החליטו להתנגד לשמחה? מדוע בחרו ליצור דרמות במקום ליצוק תוכן יציב לחיים? לאחר מכן אני מלמדת אותם כיצד לעורר מחדש את התחושות והטעמים לחיים, ולקום לבוקר בו השליטה נמצאת בידיהם, ולא בידיה של הפרעת האכילה.

כיום ישנה תרופה לטיפול בהפרעת אכילה כפייתית. שמה ויואנס, והיא מיועדת במקור להפרעות קשב וריכוז, אך הוכחה כיעילה בדיכוי תיאבון ומניעת התקפי אכילה. אולם תחת הפרקטיקה המסוכנת של אכילה מופרזת מסתתרים חרדה ודכאון, אותם התרופה אינה פותרת.

מהם גורמי הסיכון להפרעת אכילה כפייתית?

גיל – בני ובנות 20 ומעלה נוטים יותר לסבול מהפרעת אכילה כפייתית

היסטוריה של הפרעות אכילה – חולים שסבלו בעבר מבולמיה או אנורקסיה נמצאים בקבוצת סיכון ועלולים לפתח הפרעת אכילה כפייתית

בעיות פסיכולוגיות – אנשים הסובלים מחרדה ו/או דיכאון, חווים קושי בהתמודדות עם כעס עצב, או נוטים לשיעמום ודאגה יכולים להידרדר להפרעת אכילה כפייתית

טראומה מינית – עבר של פגיעה או התעללות מינית כלשהי מתגלגלים פעמים רבות להפרעת אכילה כפייתית

ביולוגיה – ויסות לקוי של תחושת הרעב בגוף, או כל פגיעה פיזית או מוחית אחרת שנגרמה מהתערבות כימית לעתים יובילו להפרעת אכילה כפייתית

הסובלים מהפרעת אכילה כפייתית נמצאים בסכנות בריאותיות חמורות הנגרמות מעליה במשקל, בעיות נפשיות, נדודי שינה, דיכאונות ונטיות להתאבדות.

אכילה כפייתית אצל ילדים

אכילה כפייתית בילדים היא עניין רגיש שיכול להשפיע על התפתחותם הפיזית והרגשית. ילדים עשויים להציג תחילה סימנים של בעיות באכילה כגון היכולת המוגברת לקשטן בצריכת המזון, דאגה רבה למשקל גופם או סימנים של השלכות פיזיות מרגשות. הם עשויים להפיל את תחושתם בשליטה סביב האכילה, וכן להראות תנודות רגשיות והתמודדות קשה עם רגשות של לחץ, פחד או דאגה. הכרות מוקדמת עם התסמינים הללו והגיונות האכילה יכולה להוות עזר רב בהתמודדות עם המצב, ועשיית פעולה מהירה לפני שבעיית האכילה הכפייתית  תתחזק ותוכל להיות משמעותית להתפתחות הילד. תמיכה מהמשפחה ומקצוענים מומחים עשויה להיות מפתח לטיפול ולהתמודדות יעילה עם אכילה כפייתית במגוון גילאים.

טיפול באכילה כפייתית אצל ילדים

אכילה כפייתית אצל ילדים מטופלת בצורה שונה מאשר אצל מבוגרים, עם דגש על:

טיפול משפחתי – מעורבות ההורים חיונית להצלחת הטיפול. יש ללמד את כל בני המשפחה הרגלי אכילה בריאים.

חינוך תזונתי – הסברה לילד על אכילה נכונה, הרכב מזון בריא, חשיבות פעילות גופנית ועוד.

טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT) – זיהוי מחשבות ורגשות שמובילים להתנהגות האכילה, ושינוי הדפוסים הללו.

טיפול תרופתי – במקרים קשים יותר, תרופות יכולות לסייע בוויסות התיאבון ורמת הסוכר בדם.

מעקב צמוד – בדיקות דם תקופתיות, בדיקות משקל וגובה, ייעוץ דיאטני.

המטרה היא יצירת הרגלי אכילה בריאים ומניעת השלכות בריאותיות ונפשיות קשות יותר בעתיד. שיתוף פעולה של הילד וההורים הכרחי להצלחה.

אכילת קרח כפייתית

אכילת קרח כפייתית (Pagophagia) היא הפרעת אכילה נדירה יחסית שבה אדם חש דחף בלתי נשלט לאכול קרח בכמויות גדולות.

אנשים שסובלים מאכילת קרח כפייתית לעיתים קרובות יאכלו מספר קילוגרמים של קרח ביום. הם עלולים להרגיש חרדה ואי שקט אם אין בהישג ידם קרח, ויתקשו להפסיק לאכול אותו גם כאשר הם כבר שבעים או קר להם.

למרות שהגורם המדויק אינו ידוע, מאמינים שאכילת קרח כפייתית קשורה לבעיות בוויסות רגשי או לחסרים תזונתיים כמו חוסר בברזל. ההפרעה בדרך כלל מתחילה בגיל ההתבגרות.

טיפול כולל ייעוץ תזונתי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי ולעיתים תרופות. חשוב לטפל כיוון שצריכת כמויות גדולות של קרח עלולה לגרום נזק לשיניים ולמערכת העיכול.

דרכי טיפול בהפרעת אכילת יתר כפייתית

בהחלט ניתן לטפל ולהתגבר על אכילה כפייתית, אך התהליך דורש הבעת רצון להחלמה מצד החולה, התמדה בשיטת הטיפול, והבנת הסיכונים הנפשיים והבריאותיים הכרוכים במחלה.

מה נלמד בתהליך הליווי והריפוי?

– כיצד לאכול באופן בריא ונכון

– איך לפוגג את המחשבות והאמונות המשבשות את הקשר בין האוכל לגוף ולנפש

– כיצד להחזיר את השמחה לחיים

– איך ליצוק לחיים משמעות ולהדוף את השעמום, הייאוש, החרדה והדיכאון

– כיצד לפתח נקודות חוזקה

– איך לנהל את מערכות היחסים עם הסביבה

– כיצד ללמוד מחדש מיומנויות חברתיות

– איך לזהות מחשבות טורדניות ולאפשר חשיבה חדשה

– כיצד להשיב לידינו את השליטה על הרגלי האכילה ושאר מרכיבי החיים

– איך לזהות אמונות מכשילות הקשורות לגוף

– כיצד להגיע למשקל תקין והרגלי אכילה בריאים

לעיתים קיים צורך בשילוב של טיפול כימי בדמות תרופות המעכבות ספיגה חוזרת של סרוטונין, ותרופות נוגדות חרדה ודיכאון.

משכו של סשן טיפול סטנדרטי הוא שעה וחצי, ומשכו של סשן טיפול המשלב כלי אקסס בארס הוא שעתיים.

אכילה כפייתית טיפול עצמי

שיטות הטיפול באכילה כפייתית עצמיות עשויות להיות מגוונות ולהתאים לצרכים האישיים של כל אדם. תחילה, חשוב לזהות את הגורמים המדריכים לאכילה כפייתית ולהבין את הרגשות והמחשבות המתנגשות בעת האכילה. אחת השיטות הפופולריות היא התמקדות בתהליך האכילה ובהתמודדות עם רגשות הרעב והשובע באופן מודע ורגוע. שיטות קוגניטיבי-התנהגותיות עשויות לסייע בשינוי של המחשבות והתנהגות סביב המזון, ותהליכי מינדפולנס כמו מדיטציה ויוגה עשויים לסייע בהפחתת רמות המתח ובהתמודדות עם רגשות. חשוב לקיים אימונים אישיים או קבוצתיים לתמיכה ולשיתוף ניסיונות עם אנשים שחווים תחושות דומות ומתמודדים עם אותם אתגרים. השיטות הללו יכולות להוות כלי עזר חשובים בדרך להתאוששות וליציאה מתחת לשלטון האכילה כפייתית.

אכלנים כפייתים

אכלנים כפייתים הם אנשים הסובלים מהפרעת אכילה המאופיינת בהתקפי אכילה חוזרים ונשנים, המתרחשים לפחות פעם בשבוע במשך שלושה חודשים. במהלך התקף אכילה, אכלן כפייתי יאכל כמויות גדולות של מזון במהירות רבה, ללא יכולת לעצור או לשלוט בעצמו. לאחר מכן, הוא עלול להרגיש אשמה, בושה או סלידה מעצמו, ולנסות להיפטר מהמזון שאכל על ידי הקאה, שימוש בחומרים משלשלים, צום או פעילות גופנית מוגזמת.

אכילה כפייתית היא הפרעת אכילה נפוצה המשפיעה על כ-3.5% מהנשים ו-2% מהגברים בארצות הברית. היא יכולה להוביל לסיבוכים בריאותיים חמורים, כולל השמנת יתר, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, דיכאון וחרדה.

הגורמים לאכילה כפייתית אינם ברורים לחלוטין, אך הם ככל הנראה משולבים של גורמים גנטיים, פסיכולוגיים וסביבתיים. גורמים פסיכולוגיים הקשורים לאכילה כפייתית כוללים חרדה, דיכאון, דימוי גוף שלילי ובעיות שליטה בדחפים. גורמים סביבתיים הקשורים לאכילה כפייתית כוללים חשיפה לתרבות של דיאטה ומשקל, וגורמים משפחתיים, כגון היסטוריה של הפרעות אכילה במשפחה.

הטיפול באכילה כפייתית כולל בדרך כלל שילוב של טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי. טיפול פסיכולוגי יכול לעזור לאכלני יתר כפייתיים להבין את הגורמים להתנהגות שלהם ולפתח דרכי התמודדות בריאותיות יותר. טיפול תרופתי באכילה כפייתית יכול לעזור להפחית את הסימפטומים של דיכאון, חרדה ובעיות שליטה בדחפים.

אם אתה או מישהו שאתה מכיר סובלים מאכילת יתר כפייתית, חשוב לפנות לקבלת עזרה מקצועית. ישנם משאבים רבים זמינים שיכולים לעזור לאנשים להתאושש מהפרעת אכילה זו.

מה ההבדל בין אכילה רגשית לאכילה כפייתית

הנה כמה הבדלים עיקריים בין אכילה רגשית לאכילה כפייתית:

אכילה רגשית:

נעשית כתגובה לרגשות שליליים כמו עצב, בדידות, עייפות וכדומה. האדם אוכל כדי "להרגיע" את עצמו.
לרוב מדובר באכילת מזונות עתירי פחמימות ושומן כמו עוגות, שוקולד, גלידה וכו'.
נעשית באופן מודע, האדם בוחר במודע לאכול.
ניתן לשלוט בכמות האוכל, גם אם אוכלים יותר מהרגיל.
אכילה כפייתית:

מאופיינת באבדן שליטה וחוסר יכולת להפסיק לאכול.
כמויות האוכל הנאכלות גדולות באופן משמעותי מהרגיל.
מתרחשת גם כשהאדם כבר אינו רעב ולעיתים עד כאב ואי נוחות.
יש תחושה של אובססיה וכמיהה עזה לאוכל מסוים.
לאחר מכן יש תחושת אשמה, בושה וחרטה.
קשורה להפרעות אכילה כמו בולימיה.
כלומר, האכילה הרגשית היא יותר תגובה רגשית ונעשית באופן מודע, בעוד האכילה הכפייתית מאפיינת הפרעות אכילה ומערבת אובדן שליטה וכמויות אוכל גדולות יותר.

אכילה כפייתית – הגדרה ומאפיינים עיקריים

אכילה כפייתית היא התנהגות אכילה שמתרחשת כאשר האדם מתמקד בשליטה קפדנית וקשה על כמות האוכל שהוא מצרך, במטרה להשגת מטרות גופניות מסוימות. כלומר, אדם עם אכילה כפייתית עשויה להיות מעורב בהתמקדות אובססיבית בקלוריות, במשקל גופו, או במרכיבים תזונתיים מסוימים, ולפעמים גם להתמקד בבקרת מזון מסוימת, קביעת שעות אכילה קבועות, או פעילות גופנית במשודרגת.

המאפיינים העיקריים של אכילה כפייתית כוללים:

  1. שליטה אובססיבית: האדם מתרכז באופן מופרז ואובססיבי בשליטה על כמות המזון שהוא אוכל, ועשויה לשקול את הקלוריות והערך התזונתי של כל ארוחה.
  2. השפעה על מצב הרוח: פעמים רבות, אכילה כפייתית קשורה למצבי רוח ורגשות נפשיים, כגון חרדה, דיכאון, או תחושות של אי-בטחון.
  3. קשר לערכים גופניים: האדם עשוי להתרכז בשליטה על מרכיבים גופניים מסוימים כמו המשקל, אחוזי השומן, או רמות סוכר בדם.
  4. התעקשות על דפוסי אכילה מסוימים: אדם עם אכילה כפייתית עשוי להתעקש על דפוסי אכילה קבועים, כמו אכילה רק בשעות מסוימות, או הגבלות מזון באופן מסוים.
  5. השפעה על החיים החברתיים: אכילה כפייתית יכולה להשפיע על החיים החברתיים של האדם, כאשר יכולותו להשתתף באירועים חברתיים או בפעילויות חברתיות מוגבלות על ידי השקפת התזונה הקפדנית.

התמקדות יתרה על שליטה קפדנית בתזונה ואכילה יכולה להביא להשלכות שליליות על הבריאות הפיזית והנפשית. כאשר תחושות השליטה יוצאות מתחושה של ביטחון ובריאות, ונכנסות לתחושות של קשיים ואי-נוחות, יש צורך לחשוב על פתרונות ותמיכה כדי לשקף את התזונה והאכילה בצורה בריאה ומאוזנת.

גורמים אפשריים להתפתחות הפרעת אכילה כפייתית

פרעות אכילה כפייתיות יכולות להתפתח בעקבות מגוון רחב של גורמים, והן משלבות רכיבים פיזיים, נפשיים וחברתיים. הנה מספר גורמים אפשריים המסייעים להבין כיצד פרעת אכילה כפייתית עשויה להתפתח:

  1. לחץ רוחני ואמוציונלי: עיוותי דימוי ולחץ רוחני יכולים להוביל לקיומה של פרעת אכילה כפייתית. התמודדות עם רגשות של לחץ, חרדה, דיכאון או קשיים בהסתגלות לעקבות שינויים בחיים יומיומיים עשויה להתרחש דרך שליטה בכמות האוכל.
  2. לחץ חברתי: תחושות של לחץ חברתי והשפעה של סטנדרטים יפים והתאמה לקריטריונים של יופי משפיעים על רוב הפרעות האכילה. אדם יכול להתקשות להסתגל למציאות חברתית שלא מכירה יכולת אחיזה במדדים הקיימים ועשויה לפתח אכילה כפייתית כדי להתאים לתקנות חברתיות וחיבור חברתי.
  3. בעיות עם המשקל והתמונה הגופנית: לחץ להתאמה לתקנות המשקל ודאגה לדילמות התמונה הגופנית יכולים להוביל להתמקדות מוגזמת בשליטה באכילה ותזונה. החשיבות שניתן להקנות למראה החיצוני עשויה להוביל למערכת תפיסה אכילתית מתעקשת.
  4. קריירה ולחץ חיים: לחץ עסקי ולחץ חיים יכולים להשפיע על המזון כתוך ולגרום לפרעת אכילה כפייתית. אנשים הנמצאים תחת לחץ כריירי או חיים ממונקדים יכולים לפנות לאכילה כדי להתמודד עם הלחץ והלחץ.
  5. גורמים ביולוגיים: שינויים ביכולת הפיזית או במערכות ההורמונאליות עשויים להשפיע על תהליכי האכילה והתזונה, ולגרום להתפתחות של התסרוקת הכפייתית כתוצאה ממערכות הגוף שבמצב חרדה.

ההתפתחות של פרעת אכילה כפייתית היא תהליך מורכב שעשוי להתרחש בעקבות שלל גורמים, ואינו כמות רק לתחושת רעב ושובר. להבין ולזהות את הגורמים האפשריים יכול לסייע בקביעת תוכנית טיפול אולטימטיבית ומותאמת אישית.

הבדלים בין אכילה כפייתית לבין אכילת יתר או השמנת יתר

אכילה כפייתית ואכילת יתר או השמנת יתר הן תפיסות אכילה שונות, והבנת ההבדלים ביניהן חשובה להבטיח תמונה ברורה של התרבויות האכילה והקשר שלהן לבריאות הפיזית והנפשית.

אכילה כפייתית היא התנהגות אכילה בה אדם מתמקד בשליטה קפדנית ומופרזת על כמות המזון שהוא מצרך, ועשויה להתרכז בקלוריות, רכיבים תזונתיים או בשליטה בדרך אכילה כפייתית מסוימת. בניגוד לזאת, אכילת יתר או השמנת יתר היא אכילה בכמויות גדולות ממה שנדרש לספק לגוף ובלעדי צורך ביומיומי, וכך יתכן שתכלול יתרון של קלוריות ורכיבים שונים ממה שנדרש לתזונה בריאה.

ההבדל בין השניים נמדד ברמת השליטה וההתמקדות הקפדנית באכילה כפייתית, שבה אדם מסתמך על הבנתו הפיזיולוגית והרגשית של הגוף, ומתאים את אכילתו לצורך האישי שלו. בניגוד, אכילת יתר נעשית לעיתים תוך התעלמות מצרכי הגוף ובלתי תלויה בתחושות הרעב או השובר, מה שעשוי להוביל לצביעות ולאכילה לא בריאה.

השליטה המופרזת בכמות המזון והתכוונה לרכיבים תזונתיים באכילה כפייתית עשויה לסייע לשמור על יציבת משקל, לתמוך בבריאות פיזית ולשפר את הרוב הכללי. בעוד שאכילת יתר, אם נעשית על רקע של רעב או רגשות של אי-נוחות, עשויה לגרום לתופעות שליליות כמו השמנה, בעיות נפשיות כמו התמקדות במאכל כדי להפסיק רגשות, ובעיות בריאותיות כמו דיבטס ובעיות לב.

לכן, הפער בין השניים הוא לא רק כמויות המזון, אלא גם הגישה והתיקון הרגשי והפיזי של האדם לקיומם.

אבחנה מבדלת – הפרעת אכילה כפייתית לעומת הפרעות אכילה אחרות

הבנת ההבדלים בין הפרעת אכילה כפייתית לבין הפרעות אכילה אחרות חשובה לצורך התעסקות מתאימה וטיפול אפקטיבי. הנה פסקה אבחנה המסייעת להבין את ההבדלים המרכזיים:

הפרעת אכילה כפייתית, כמו כל הפרעה תזונתית, היא מצב בו האדם מתעסק באופן יתר עם כמויות המזון שהוא אוכל ועם השליטה על התזונה שלו. כשאדם סובל מהפרעת אכילה כפייתית, הוא עשוי להתמקד בקלוריות, רכיבים תזונתיים, או שיטות אכילה מסוימות, ולפעמים גם להתמקד בשליטה במשקלו ובמראה הגופני. התמקדות מופרזת זו עשויה להוביל לקיום הרגלות תזונתיות קשות, התעקשות על דפוסים אכילתיים מסוימים, ולמגמות של בעיות בקשר האדם עם המזון.

מנגנונים אלו שונים מפרעות תזונה נוספות, כמו אכילה גורם (Binge Eating Disorder) שבו אדם אוכל בכמויות גדולות עם חוסר שליטה רגשית ואחר כך מתרגש מתחושת השובר או מאכילה נוירוטית שבה יש קשר יותר ישיר בין הרגשות והאכילה.

פרעת אכילה כפייתית יכולה להשפיע על בריאות הפרט ולגרום לבעיות רפואיות ונפשיות, כמו בעיות במערכת העיכול, במערכת הלב והכלייה, ובעיות פסיכולוגיות כמו דיכאון וחרדה.

בניגוד, הפרעות כמו אנורקסיה ובולימיה הן סוגים נוספים של הפרעות אכילה, כאשר באנורקסיה יש התמקדות בהפחתת משקל הגוף לרמות מתמידות מאוד, ובבולימיה אדם יכול להתמקד באכילה בכמויות גדולות עם לחץ רגשי ולאחר מכן לנסות להשקיע את האוכל בדרכים שונות, כמו הקאה או אמצעי קרבה.

לסיכום, בהבנת ההבדלים בין הפרעת אכילה כפייתית לבין סוגים אחרים של הפרעות אכילה, ניתן להתמקד בהבנה מדויקת של התסרוקת הקונקרטית של האדם ובתיקול התוך-דמי של כל סוג של הפרעה זו.

השלכות בריאותיות ונפשיות של אכילה כפייתית

אכילה כפייתית היא התנהגות תזונתית העשויה להשפיע על בריאות הפרט במגוון היבטים, הכוללים השפעות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות. הנה פסקה המסכמת את ההשלכות הבריאותיות והנפשיות של אכילה כפייתית:

אכילה כפייתית יכולה להביא לשלטון יתר על כמות המזון שהגוף באמת זקוק לה, ולכן תסביר את השפעותיה הרבות על בריאותו של האדם. מבחינה פיזיולוגית, התקיימות יתר זו עשויה להביא לבעיות במערכת העיכול, כמו עייפות כרונית, בעיות במערכת הלב והכלייה, ובעיקר בעיות ניהול משקל כמו השמנת יתר, סוכרת ולחץ דם גבוה.

מבחינה נפשית, הכמויות הגדולות של מזון הנצרכות במסגרת האכילה כפייתית יכולות לגרום לאנשים להרגיש יותר כבדים ונבוכים, בעיות ברגשות העצמה, וכן לפגוע בתחושת השקפה החיובית לעצמם. הלחץ והאי-נוחות שעשויים להתפתח סביב הפרעת האכילה כפייתית יכולים לפנות אנשים לתחושות של בדידות, חרדה ודיכאון.

בנוסף, אכילה כפייתית עשויה להשפיע על הקשר של האדם עם מזונו, ולהפוך את האכילה לפעילות רובה יותר על רקע רגשי ופסיכולוגי, במקום להיות תוצאה של צורך פיזיולוגי. כל זאת, יכול להתפתח מערכת אכילה שאינה יעילה, והשלטון היותר פסיכולוגי על האכילה עשוי להביא לאכילה אינטואיטיבית ורגשית.

לסיכום, אכילה כפייתית יכולה להשפיע לא רק על מצבו הפיזי של האדם, אלא גם על היבטים נפשיים ורגשיים שמשפיעים על רמת הרווחה הכללית שלו.

אכילה כפייתית: השלכות בריאותיות ונפשיות וכיצד להתמודד עם התרגול המזיק

אכילה כפייתית – הגדרה ומאפיינים עיקריים

אכילה כפייתית היא התנהגות אכילה שמתרחשת כאשר האדם מתמקד בשליטה קפדנית וקשה על כמות האוכל שהוא מצרך, במטרה להשגת מטרות גופניות מסוימות. כלומר, אדם עם אכילה כפייתית עשויה להיות מעורב בהתמקדות אובססיבית בקלוריות, במשקל גופו, או במרכיבים תזונתיים מסוימים, ולפעמים גם להתמקד בבקרת מזון מסוימת, קביעת שעות אכילה קבועות, או פעילות גופנית במשודרגת.

המאפיינים העיקריים של אכילה כפייתית כוללים:

  1. שליטה אובססיבית: האדם מתרכז באופן מופרז ואובססיבי בשליטה על כמות המזון שהוא אוכל, ועשויה לשקול את הקלוריות והערך התזונתי של כל ארוחה.
  2. השפעה על מצב הרוח: פעמים רבות, אכילה כפייתית קשורה למצבי רוח ורגשות נפשיים, כגון חרדה, דיכאון, או תחושות של אי-בטחון.
  3. קשר לערכים גופניים: האדם עשוי להתרכז בשליטה על מרכיבים גופניים מסוימים כמו המשקל, אחוזי השומן, או רמות סוכר בדם.
  4. התעקשות על דפוסי אכילה מסוימים: אדם עם אכילה כפייתית עשוי להתעקש על דפוסי אכילה קבועים, כמו אכילה רק בשעות מסוימות, או הגבלות מזון באופן מסוים.
  5. השפעה על החיים החברתיים: אכילה כפייתית יכולה להשפיע על החיים החברתיים של האדם, כאשר יכולותו להשתתף באירועים חברתיים או בפעילויות חברתיות מוגבלות על ידי השקפת התזונה הקפדנית.

התמקדות יתרה על שליטה קפדנית בתזונה ואכילה יכולה להביא להשלכות שליליות על הבריאות הפיזית והנפשית. כאשר תחושות השליטה יוצאות מתחושה של ביטחון ובריאות, ונכנסות לתחושות של קשיים ואי-נוחות, יש צורך לחשוב על פתרונות ותמיכה כדי לשקף את התזונה והאכילה בצורה בריאה ומאוזנת.

גורמים אפשריים להתפתחות הפרעת אכילה כפייתית

פרעות אכילה כפייתיות יכולות להתפתח בעקבות מגוון רחב של גורמים, והן משלבות רכיבים פיזיים, נפשיים וחברתיים. הנה מספר גורמים אפשריים המסייעים להבין כיצד פרעת אכילה כפייתית עשויה להתפתח:

  1. לחץ רוחני ואמוציונלי: עיוותי דימוי ולחץ רוחני יכולים להוביל לקיומה של פרעת אכילה כפייתית. התמודדות עם רגשות של לחץ, חרדה, דיכאון או קשיים בהסתגלות לעקבות שינויים בחיים יומיומיים עשויה להתרחש דרך שליטה בכמות האוכל.
  2. לחץ חברתי: תחושות של לחץ חברתי והשפעה של סטנדרטים יפים והתאמה לקריטריונים של יופי משפיעים על רוב הפרעות האכילה. אדם יכול להתקשות להסתגל למציאות חברתית שלא מכירה יכולת אחיזה במדדים הקיימים ועשויה לפתח אכילה כפייתית כדי להתאים לתקנות חברתיות וחיבור חברתי.
  3. בעיות עם המשקל והתמונה הגופנית: לחץ להתאמה לתקנות המשקל ודאגה לדילמות התמונה הגופנית יכולים להוביל להתמקדות מוגזמת בשליטה באכילה ותזונה. החשיבות שניתן להקנות למראה החיצוני עשויה להוביל למערכת תפיסה אכילתית מתעקשת.
  4. קריירה ולחץ חיים: לחץ עסקי ולחץ חיים יכולים להשפיע על המזון כתוך ולגרום לפרעת אכילה כפייתית. אנשים הנמצאים תחת לחץ כריירי או חיים ממונקדים יכולים לפנות לאכילה כדי להתמודד עם הלחץ והלחץ.
  5. גורמים ביולוגיים: שינויים ביכולת הפיזית או במערכות ההורמונאליות עשויים להשפיע על תהליכי האכילה והתזונה, ולגרום להתפתחות של התסרוקת הכפייתית כתוצאה ממערכות הגוף שבמצב חרדה.

ההתפתחות של פרעת אכילה כפייתית היא תהליך מורכב שעשוי להתרחש בעקבות שלל גורמים, ואינו כמות רק לתחושת רעב ושובר. להבין ולזהות את הגורמים האפשריים יכול לסייע בקביעת תוכנית טיפול אולטימטיבית ומותאמת אישית.

הבדלים בין אכילה כפייתית לבין אכילת יתר או השמנת יתר

אכילה כפייתית ואכילת יתר או השמנת יתר הן תפיסות אכילה שונות, והבנת ההבדלים ביניהן חשובה להבטיח תמונה ברורה של התרבויות האכילה והקשר שלהן לבריאות הפיזית והנפשית.

אכילה כפייתית היא התנהגות אכילה בה אדם מתמקד בשליטה קפדנית ומופרזת על כמות המזון שהוא מצרך, ועשויה להתרכז בקלוריות, רכיבים תזונתיים או בשליטה בדרך אכילה כפייתית מסוימת. בניגוד לזאת, אכילת יתר או השמנת יתר היא אכילה בכמויות גדולות ממה שנדרש לספק לגוף ובלעדי צורך ביומיומי, וכך יתכן שתכלול יתרון של קלוריות ורכיבים שונים ממה שנדרש לתזונה בריאה.

ההבדל בין השניים נמדד ברמת השליטה וההתמקדות הקפדנית באכילה כפייתית, שבה אדם מסתמך על הבנתו הפיזיולוגית והרגשית של הגוף, ומתאים את אכילתו לצורך האישי שלו. בניגוד, אכילת יתר נעשית לעיתים תוך התעלמות מצרכי הגוף ובלתי תלויה בתחושות הרעב או השובר, מה שעשוי להוביל לצביעות ולאכילה לא בריאה.

השליטה המופרזת בכמות המזון והתכוונה לרכיבים תזונתיים באכילה כפייתית עשויה לסייע לשמור על יציבת משקל, לתמוך בבריאות פיזית ולשפר את הרוב הכללי. בעוד שאכילת יתר, אם נעשית על רקע של רעב או רגשות של אי-נוחות, עשויה לגרום לתופעות שליליות כמו השמנה, בעיות נפשיות כמו התמקדות במאכל כדי להפסיק רגשות, ובעיות בריאותיות כמו דיבטס ובעיות לב.

לכן, הפער בין השניים הוא לא רק כמויות המזון, אלא גם הגישה והתיקון הרגשי והפיזי של האדם לקיומם.

אבחנה מבדלת – הפרעת אכילה כפייתית לעומת הפרעות אכילה אחרות

הבנת ההבדלים בין הפרעת אכילה כפייתית לבין הפרעות אכילה אחרות חשובה לצורך התעסקות מתאימה וטיפול אפקטיבי. הנה פסקה אבחנה המסייעת להבין את ההבדלים המרכזיים:

הפרעת אכילה כפייתית, כמו כל הפרעה תזונתית, היא מצב בו האדם מתעסק באופן יתר עם כמויות המזון שהוא אוכל ועם השליטה על התזונה שלו. כשאדם סובל מהפרעת אכילה כפייתית, הוא עשוי להתמקד בקלוריות, רכיבים תזונתיים, או שיטות אכילה מסוימות, ולפעמים גם להתמקד בשליטה במשקלו ובמראה הגופני. התמקדות מופרזת זו עשויה להוביל לקיום הרגלות תזונתיות קשות, התעקשות על דפוסים אכילתיים מסוימים, ולמגמות של בעיות בקשר האדם עם המזון.

מנגנונים אלו שונים מפרעות תזונה נוספות, כמו אכילה גורם (Binge Eating Disorder) שבו אדם אוכל בכמויות גדולות עם חוסר שליטה רגשית ואחר כך מתרגש מתחושת השובר או מאכילה נוירוטית שבה יש קשר יותר ישיר בין הרגשות והאכילה.

פרעת אכילה כפייתית יכולה להשפיע על בריאות הפרט ולגרום לבעיות רפואיות ונפשיות, כמו בעיות במערכת העיכול, במערכת הלב והכלייה, ובעיות פסיכולוגיות כמו דיכאון וחרדה.

בניגוד, הפרעות כמו אנורקסיה ובולימיה הן סוגים נוספים של הפרעות אכילה, כאשר באנורקסיה יש התמקדות בהפחתת משקל הגוף לרמות מתמידות מאוד, ובבולימיה אדם יכול להתמקד באכילה בכמויות גדולות עם לחץ רגשי ולאחר מכן לנסות להשקיע את האוכל בדרכים שונות, כמו הקאה או אמצעי קרבה.

לסיכום, בהבנת ההבדלים בין הפרעת אכילה כפייתית לבין סוגים אחרים של הפרעות אכילה, ניתן להתמקד בהבנה מדויקת של התסרוקת הקונקרטית של האדם ובתיקול התוך-דמי של כל סוג של הפרעה זו.

השלכות בריאותיות ונפשיות של אכילה כפייתית

אכילה כפייתית היא התנהגות תזונתית העשויה להשפיע על בריאות הפרט במגוון היבטים, הכוללים השפעות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות. הנה פסקה המסכמת את ההשלכות הבריאותיות והנפשיות של אכילה כפייתית:

אכילה כפייתית יכולה להביא לשלטון יתר על כמות המזון שהגוף באמת זקוק לה, ולכן תסביר את השפעותיה הרבות על בריאותו של האדם. מבחינה פיזיולוגית, התקיימות יתר זו עשויה להביא לבעיות במערכת העיכול, כמו עייפות כרונית, בעיות במערכת הלב והכלייה, ובעיקר בעיות ניהול משקל כמו השמנת יתר, סוכרת ולחץ דם גבוה.

מבחינה נפשית, הכמויות הגדולות של מזון הנצרכות במסגרת האכילה כפייתית יכולות לגרום לאנשים להרגיש יותר כבדים ונבוכים, בעיות ברגשות העצמה, וכן לפגוע בתחושת השקפה החיובית לעצמם. הלחץ והאי-נוחות שעשויים להתפתח סביב הפרעת האכילה כפייתית יכולים לפנות אנשים לתחושות של בדידות, חרדה ודיכאון.

בנוסף, אכילה כפייתית עשויה להשפיע על הקשר של האדם עם מזונו, ולהפוך את האכילה לפעילות רובה יותר על רקע רגשי ופסיכולוגי, במקום להיות תוצאה של צורך פיזיולוגי. כל זאת, יכול להתפתח מערכת אכילה שאינה יעילה, והשלטון היותר פסיכולוגי על האכילה עשוי להביא לאכילה אינטואיטיבית ורגשית.

לסיכום, אכילה כפייתית יכולה להשפיע לא רק על מצבו הפיזי של האדם, אלא גם על היבטים נפשיים ורגשיים שמשפיעים על רמת הרווחה הכללית שלו.

מיכל מישל גבאי - דיוקן

מחברת המאמר: מיכל מישל גבאי

בתום קריירה ארוכה כמאמנת כושר, במהלכה ליוויתי אנשים שסובלים ממשקל עודף, הכשרה כמאמנת במכללת ירון זפרן, ולימודי הנחייה בשיטת NLP, ריכזתי את כל הכישורים שצברתי כאן באתר כדי להציע לסובלים מהפרעות אכילה כלים שיסייעו להם להימנע מסבל ומשברים. למידע נוסף היכנסו לעמוד האודות שלנו.

"אל תחכה.. הזמן לפעול אף פעם לא יהיה מושלם "
-נפוליאון בונופרטה

הפרעות אכילה לא חולפות מעצמן וחשוב לקבל טיפול!הטיפול כולל גם הדרכת הורות ומעורבות של ההורים וחשוב לדעת כי שינוי בהרגלים משפחתיים יסייעו לנערה להתמודד עם המחלה.

אשמח לשמוע ממך, אני פה בשבילך. טיפול וליווי צמוד בהפרעות אכילה.

התקשרו לייעוץ איתי