אני שמנה מה עושים

מיכל מישל גבאי מציעה להימנע מפתרונות קיצוניים לעליה או ירידה מהירה במשקל, ומאמינה בגישה טיפולית המתמקדת במקור הרגשי של הקושי. מיכל מטפלת בהפרעות אכילה בשיטות תטא הילינג, תרפיית ממדים ו-NLP, הממוקדות באמונות בתת-המודע ומסייעות ביצירת שינוי מתמשך ובריא בגוף ובנפש. כל שינוי משמעותי במשקל, בין אם מדובר בירידה או עליה קיצונית, מעיד לרוב על חוסר איזון רגשי ודורש טיפול רגשי עמוק המאפשר שמירה על המשקל ואיזון לטווח ארוך.

אני שמנה מה עושים?

השמנה היא אחד האתגרים הגדולים ביותר שאנשים רבים נאלצים להתמודד איתם בעולם המודרני. לא רק שהיא גורמת לבעיות בריאותיות פיזיות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה ומחלות לב, אלא שהיא גם עלולה לגרום לנזקים פסיכולוגיים עמוקים בגלל סטיגמות חברתיות וקשיים בקבלה עצמית. לכן, אם אתם שמנים ורוצים לעשות שינוי, חשוב להבין שזוהי מלחמה רב-ממדית שדורשת גישה כוללת.

הצעד הראשון הוא להפנים שההשמנה איננה גזר דין חתום, אלא מצב שניתן לשנות באמצעות עבודה קשה ונחישות. הסיבות להשמנה יכולות להיות גנטיות, סביבתיות, רגשיות או תזונתיות, אך התוצאות הסופיות עדיין תלויות בבחירות ובמעשים שלכם. על ידי מחויבות לתהליך ארוך וקשה של שינויי הרגלים, ניתן להשיג ירידה במשקל והחזרת הבריאות.

הצעד השני הוא לקבל את עצמכם בדיוק כפי שאתם כרגע. הדרך להתגבר על ההשמנה לעולם לא תצליח אם תהיה מלווה בשנאה עצמית, דיכוי ובושה. התקבלו את גופכם הנוכחי עם כל המגרעות ותראו שזה יקל עליכם לאהוב אותו יותר. ככל שתרחיבו את חוג האהבה העצמית, כך תהיה לכם יותר מוטיבציה לשפר את מצבכם למענכם ולא בגלל לחצים חיצוניים שליליים.

הצעד השלישי הוא לבנות תוכנית כוללת לשינוי סגנון החיים. תזונה נכונה בלבד לא תספיק, משום שההשמנה קשורה גם להיבטים רגשיים, פיזיים והתנהגותיים. התוכנית שלכם צריכה לכלול:

תזונה בריאה ומאוזנת – הדגש צריך להיות על צריכת פחמימות מורכבות, חלבונים איכותיים, שומנים בריאים, פירות וירקות רבים. חשוב להימנע מסוכרים ושומנים רוויים ולשמור על צריכת קלוריות מבוקרת.

פעילות גופנית סדירה – אין תחליף לפעילות גופנית. כוונו לפעילות יומיומית של לפחות 30 דקות של פעילות כמו הליכה, ריצה, שחייה או התעמלות. פעילות גופנית לא רק שורפת קלוריות אלא גם משפרת את מצב הרוח ובונה שרירים חזקים.

ניהול מצבי לחץ – עקות וחרדות הם אויבים גדולים של הדיאטה וגורמים להפרשת הורמונים שתורמים להשמנה. למדו טכניקות כגון מדיטציה, נשימות עמוקות ויוגה כדי להתמודד עם לחצים.

שינוי גישות רגשיות ודפוסי התנהגות – לעתים השורשים להשמנה טמונים בהרגלים גרועים כמו אכילה רגשית, דימוי עצמי נמוך ודפוסים רגשיים לא בריאים. קבלו ליווי מקצועי של פסיכולוג כדי לעבוד על תחומים אלה.

תמיכה חברתית – המסע לירידה במשקל קשה במיוחד כשעושים אותו לבד. חברו לקבוצות תמיכה של אנשים נמצאים באותו מצב, או שתפו את המשפחה והחברים בתוכנית שלכם ובקשו את תמיכתם המלאה.

נוסף על כל אלה, חשוב גם להתייחס לבעיות בריאותיות מיוחדות שעלולות להיות קשורות להשמנה. אנשים שמנים בסיכון גבוה יותר לסוכרת, יתר לחץ דם, בעיות לב וכלי דם, שבץ, דלקות מפרקים וסרטן. מומלץ מאוד להיבדק בקביעות ולקבל ייעוץ רפואי מקצועי לגבי דרכי הטיפול.

לבסוף, זכרו שההתמודדות עם השמנה איננה מרוץ חד פעמי אלא דרך חיים. לאחר שתצליחו להגיע למשקל יעד, עליכם להמשיך ולהקפיד על תזונה נכונה ופעילות גופנית כדרך לשמור על ההישגים שלכם לטווח ארוך. החיים שלכם חשובים מדי בשביל להישאר שמנים ולא בריאים. קחו את עצמכם לידיים והפכו למי שאתם יכולים להיות באמת!

למה אני מרגישה שמנה?

תחושת חוסר שביעות רצון מהגוף והמשקל היא תופעה נפוצה, במיוחד בקרב נשים.

הנה כמה סיבות אפשריות לכך שאת מרגישה שמנה:

  • השפעות חברתיות: התרבות המערבית מעמידה דגש חזק על רזון ויופי חיצוני. נשים רבות נחשפות לתמונות של נשים רזות בתקשורת ובפרסום, מה שעלול לגרום להן להרגיש לא טוב עם הגוף שלהן.
  • השוואה לאחרים: נשים רבות נוטים להשוות את עצמן לנשים אחרות, מה שעלול לגרום להן להרגיש לא טוב עם הגוף שלהן.
  • הערכה עצמית נמוכה: נשים עם הערכה עצמית נמוכה נוטים יותר להיות ביקורתיות כלפי הגוף שלהן.
  • חוסר ביטחון: נשים עם חוסר ביטחון נוטים יותר להיות ביקורתיות כלפי הגוף שלהן.
  • היסטוריה של דיאטות: נשים שניסו דיאטות רבות בעבר נוטים יותר להיות ביקורתיות כלפי הגוף שלהן.
  • גורמים גנטיים: נשים עם נטייה גנטית להשמנה נוטים יותר להיות ביקורתיות כלפי הגוף שלהן.
  • הפרעות אכילה: נשים הסובלות מהפרעות אכילה, כמו אנורקסיה או בולמיה, נוטים להיות ביקורתיות מאוד כלפי הגוף שלהן.

חשוב לציין: תחושת חוסר שביעות רצון מהגוף והמשקל אינה תמיד קשורה למשקל בפועל. נשים רבות רזות מרגישות שמנות, בעוד שנשים רבות מלאות מרגישות טוב עם עצמן.

האם יש תרופות להשמנה?

כן, קיימות מספר תרופות שנועדו לטפל בהשמנה, אך הן צריכות להינתן בזהירות ותחת פיקוח רפואי צמוד. להלן כמה מהתרופות הנפוצות לטיפול בהשמנה:

  1. אורליסטט (Orlistat) – תרופה זו פועלת על ידי חסימת ספיגתן של שומנים מסוימים מהמזון במערכת העיכול. היא לא משפיעה על תיאבון אך מפחיתה את כמות הקלוריות הנספגת מהמזון.
  2. לורקסיקה (Lorcaserin) – תרופה מסוג מדכא תיאבון המשפיעה על מנגנונים במוח הקשורים ברגולציה של תיאבון ותחושת שובע.
  3. פנטרמין/טופרמיט (Phentermine/Topiramate) – שילוב של שתי תרופות פעילות במוח – פנטרמין המדכא תיאבון וטופרמיט המווסת רמות סוכר בדם.
  4. בופרופיון/נלטרקסון (Bupropion/Naltrexone) – שילוב של שתי תרופות – האחת מדכאת תיאבון והשנייה חוסמת מנגנונים של תגובה לגירויים קשורי מזון.
  5. סמבוטרמין (Semaglutide) – תרופה מסוג תחליף להורמון הנקרא GLP-1, הגורמת לעיכוב בריקון הקיבה ותחושת שובע.

חשוב לזכור שתרופות אלו לא מהוות "קסם" לירידה במשקל אלא משמשות כעזר נלווה לשינויי אורח חיים כמו דיאטה ופעילות גופנית. הן לא נטולות תופעות לוואי ויש להשתמש בהן רק לאחר התייעצות וליווי רפואי צמוד.

טיפול תרופתי בהשמנה הוא אמצעי זמני והצלחתו תלויה ביכולת לשמר לטווח הארוך את שינויי אורח החיים וההרגלים הבריאים שנרכשו במהלך הטיפול. לכן, תרופות להשמנה אינן פותרות בעיות בסיסיות בתזונה, בהרגלים ובגורמים הרגשיים הקשורים להשמנה.

תופעות לוואי של השמנה

להשמנה יכולות להיות תופעות לוואי רבות ומגוונות על הבריאות הפיזית והנפשית. להלן כמה מתופעות הלוואי העיקריות של ההשמנה:

תופעות לוואי פיזיות:

  1. סוכרת סוג 2 – עודף משקל מהווה גורם סיכון משמעותי לסוכרת מסוג זה בשל הפרעה בוויסות הסוכר והעמידות לאינסולין.
  2. מחלות לב וכלי דם – השמנה מגבירה את הסיכון להתפתחות של מחלות לב, טרשת עורקים, יתר לחץ דם וסיבוכים נוספים במערכת הלב והכלי הדם.
  3. סרטן – השמנה קשורה בעלייה בסיכון לסוגים מסוימים של סרטן כגון סרטן השד, כיס השתן, כבד, גס ורחם.
  4. מחלות נשימתיות – עודף משקל ושומן בטני עלולים לגרום ללחץ על בית החזה ולפגוע בתפקוד הריאות ובנשימה.
  5. בעיות במפרקים – עומס יתר על המפרקים כתוצאה מעודף משקל עלול להחריף דלקות מפרקים ולגרום לבעיות בברכיים, ירכיים וגב תחתון.
  6. בעיות לבביות – היקף יתר של חגורת מותניים מגביר את הסיכון להשמנת לב ולפגיעה בתפקוד הלב.
  7. אי-סדירויות הורמונליות – השמנה קשורה לעיתים להפרעות במערכת ההורמונאלית ובחילוף חומרים.

תופעות לוואי נפשיות ורגשיות:

  1. דימוי עצמי נמוך וביטחון עצמי פגוע – השמנה עלולה לפגוע בדימוי העצמי, בהערכה העצמית ולגרום לתחושות של בושה וחוסר ביטחון.
  2. דיכאון – קיים קשר בין השמנה לבין תסמיני דיכאון כמו מצבי רוח ירודים, חוסר מוטיבציה ועצבות.
  3. חרדה – יש המקשרים השמנה עם רמות גבוהות יותר של חרדה כתוצאה מלחץ חברתי, קשיים פיזיים וחרדה מתגובות סביבתיות.
  4. הפרעות אכילה – אנשים שמנים עלולים לפתח הפרעות אכילה כמו תאוות יתר לאוכל ואכילה כפייתית ולא רצונית.
  5. סטיגמה חברתית – אנשים שמנים סובלים לעתים קרובות מגינויים, הצקות והדרה חברתית בשל מראם החיצוני.

חשוב לציין שלא כל אדם שמן חווה את כל תופעות הלוואי הללו. עם זאת, ככל שמשקל הגוף עולה כך גדל הסיכון לתופעות לוואי אלה. מניעת ההשמנה ושמירה על משקל בריא יכולים לסייע במניעה או בצמצום של תופעות הלוואי השליליות הללו.

אין סיבה בעולם להתמודד עם הפרעות אכילה!

מכיוון שכבר הייתי במקום שלך, והיום אני מטפלת בהפרעות אכילה, אוכל לעזור לך להתמודד ולהחלים.
אשמח לתת לך שיחת ייעוץ לגבי המשך טיפול בהפרעות אכילה:

פודקאסט 1 אכילה רגשית עם מטופלת הודיה לוי.

פודקאסט 2 טיפול בהפרעות אכילה-עם ליבי מטופלת שמשתפת.

מיכל מישל גבאי - דיוקן

מחברת המאמר: מיכל מישל גבאי

בתום קריירה ארוכה כמאמנת כושר, במהלכה ליוויתי אנשים שסובלים ממשקל עודף, הכשרה כמאמנת במכללת ירון זפרן, ולימודי הנחייה בשיטת NLP, ריכזתי את כל הכישורים שצברתי כאן באתר כדי להציע לסובלים מהפרעות אכילה כלים שיסייעו להם להימנע מסבל ומשברים. למידע נוסף היכנסו לעמוד האודות שלנו.
התקשרו לייעוץ איתי